top of page

Uppåt för svensk utförsåkning


Svenska skidanläggningar fortsätter att gå bra. Säsongen 2016/2017 gav ett nytt rekordresultat trots en inte så gynnsam kalender. Totalt såldes skipass för 1,46 miljarder kronor, en ökning med nästan sex procent jämfört med rekordvintern innan. Antalet skidåkardagar för de 50 mest besökta anläggningarna ökade med tre procent. En tidig säsongsstart med bra snöförhållanden och ett ökat intresse tack vare bland annat nya backar, evenemang och liftar bidrog till resultatet. Detta visar årets branschrapport från SLAO.

– Vinterns siffror vittnar om en stabil och attraktiv bransch som fortsätter att locka många skidåkare. Våra skidanläggningar står väl rustade och blir allt mer snösäkra, säger Titti Rodling, vd för SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation).


De svenska skidanläggningarna sålde skipass (liftkort) för 1,46 miljarder kronor exklusive moms under vintersäsongen 2016/2017, en ökning med nästan sex procent jämfört med föregående säsong. Allra bäst gick det i Gävleborg som ökade med nästan 15 procent i omsättning. Västerbotten och Värmland hade sjuprocentiga ökningar. Antalet skidåkardagar för de 50 största anläggningarna ökade med tre procent jämfört med föregående säsong. Dalarna och Jämtland/Härjedalen är fortsatt de mest populära skidområdena men ett flertal anläggningar i södra Sverige växer och lockar bland annat många danska gäster.


– Vi får en allt mer professionell skidbransch. Skidorterna utanför fjällvärlden fortsätter att gå bra. De har satsat på att utveckla och höja nivån på skidåkningen, erbjuda fler boendealternativ och ett större restaurangutbud. De liknar alltmer fjällens ­skidanläggningar och är viktiga då de skolar in många nya skidåkare, säger ­Titti Rodling.


Under 2016 investerade Sveriges skidanläggningar över 400 miljoner kronor i liftar, nedfarter och snösystem. Till det kommer investeringar i boenden, restauranger och infrastruktur, investeringar som ger resultat på flera sätt. De som ökade mest, t.ex. Kläppen, Stöten och Kungsberget är alla exempel på detta.


– Våra mindre medlemmar har också en oerhört viktig roll för skidåkningen i Sverige. De är ideella föreningar och kommuner och deras roll är många gånger att erbjuda en lättillgänglig förstagångsupplevelse av skidåkning. Det gäller inte minst för skolbarn och här finns en tydlig folkhälsoaspekt. Därför är vi bekymrade över att många skolbarn inte får denna möjlighet till snökontakt, säger Titti Rodling

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page